Prof. Dr. Süheyl Batum DAÜ’de Konferans Verdi

Yayınlanma Tarihi: 26 Aralık 2014, Cuma

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Milletvekillerinden, Anayasa Hukuku Profesörü Süheyl Batum, Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Hukuk Kulübü tarafından organize edilen konferansa katılmak üzere Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) geldi. Prof. Dr. Süheyl Batum'un "Hukuk Devleti ve Yargı Bağımsızlığı" konulu konferansı, büyük bir katılımla DAÜ Hukuk Fakültesi LAW A1 Amfisinde gerçekleştirildi.

DAÜ Hukuk Kulübü tarafından organize edilen konferansa ilgi oldukça büyüktü. Konferansa DAÜ Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcıları, öğretim üyeleri ve öğrencileri ile Üniversitenin diğer Fakülte ve Birimlerinden öğretim üyeleri, görevliler ve öğrenciler katıldı.

Prof. Dr. Süheyl Batum konuşmasına başlarken, KKTC'de bulunmaktan son derece mutlu olduğunu ve akademisyen geçmişi nedeniyle üniversitede öğrencilerle birlikte olmanın kendisi için ayrı bir önemi olduğunu belirtti. Konferansa başlamadan önce DAÜ Hukuk Fakültesi'ni gezen Prof. Dr. Batum, Hukuk Fakültesi kütüphanesinde de Prof. Dr. Bakır Çağlar koleksiyonunu inceledi. Prof. Dr. Süheyl Batum konferansta, hukuk devleti olabilmenin unsurlarından yola çıkarak, bu unsurların önemine işaret etti. Bu yönde ulus devlet olabilmenin, çoğunluk demokrasisi yerine çoğulculuk anlayışının altını çizen Prof. Dr. Batum, Türkiye'deki cumhuriyetin nitelikleri kavramlarını da vurguladı.

Devletin hukukla bağlı olmasının ve hukuki güvenlik ilkesinin altını çizen Prof. Dr. Batum, bu yönde yargının bağımsız ve tarafsızlığına dikkati çekti. Prof. Dr. Batum, Türkiye'de son dönemlerde yargı organının yapısına ilişkin sık sık değişiklikler yapıldığını ve bunun en son örneğinin yine geçtiğimiz haftalarda TBMM'de kabul edilen yargı paketi (6572 sayılı "Hâkimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun) olduğunu belirtti.

Türkiye'deki yoğun gündeme rağmen konferansa katılan Prof. Dr. Süheyl Batum, Kıbrıs konusuna, AİHM kararlarına da değinerek, bu yönde hukuk devletine ve evrensel hukuk kurallarına bağlı iyi hukukçuların hem Türkiye'de hem de Kıbrıs'ta yetişmesinin önemini vurguladı.

Prof. Dr. Batum konuşmasının ardından gelen sorulara da yanıtlar vererek, konuşmasında bir siyasetçi olarak değil bir Anayasa Hukuku Profesörü olarak bilgiler verdiğine de dikkati çekti. Konferansın ardından Hukuk Fakültesi öğrencilerinin Yüksek Şeref ve Şeref Belgelerinin takdim törenine de katılan Prof. Dr. Batum, bazı öğrencilerin belgelerini de kendisi takdim etti.

Prof. Dr. Batum'dan DAÜ Rektörlüğü'ne Ziyaret

Öte yandan Milletvekili Prof. Dr. Batum konferans öncesinde DAÜ Rektörlüğü'nü de ziyaret etti. DAÜ Akademik İşlerden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Sözen ile görüşen Prof. Dr. Batum, üniversite hakkında geniş bilgiler aldı. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Sözen de Milletvekili Prof. Dr. Batum'u DAÜ'de ağırlamaktan dolayı mutluluk duyduklarını belirtti. Ziyarette DAÜ Hukuk Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Turgut Turhan da hazır bulunurken, Prof. Dr. Batum'a Prof. Dr. Sözen tarafından ipek kozası, Prof. Dr. Turhan tarafından ise gümüş tabak takdim edildi.