Skip Navigation LinksDers-İçerikleri

​​​​​​DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ DERS İÇERİKLERİ

I. SINIF                                                      




HKUK101
Medeni Hukuk - I
Dersin Tanımı
Medeni Hukuk toplum ilişkilerini düzenleyen özel hukukun en önemli dalını teşkil eder. Medeni Hukuk I: Türk Medeni Kanunu'ndaki Başlangıç Hükümleri'ni ve 1'inci Kitab'ın konusunu oluşturan Kişiler Hukukunu; bu bağlamda kanun koyucunun kişileri hangi andan itibaren hak süjesi olarak kabul ettiğini ve ne zaman bu özelliği sona erdirdiğini; gerek gerçek, gerek tüzel kişilerin hak ehliyetini, fiil ehliyetini, kişi olmak nedeniyle kişiliğinin ne şekilde korunacağını inceleyen bir hukuk dalıdır.
 
 
 
HKUK102
Medeni Hukuk - II
Dersin Tanımı
Medeni Hukuk II dersi Aile Hukuku'nu konu edinmiştir. Bu çerçevede: Evlenme, boşanma, karı kocanın karşılıklı vazifeleri, ana baba ile çocuklar arasındaki ilişkileri, evlat edinme, çocukların evlilik içinde doğup doğmadıklarına göre uygulanacak hükümler, ana babanın olmaması veya görevlerini yerine getiremedikleri hallerde çocuğun nasıl korunacağı incelenmektedir
 
  
HKUK103
Roma Hukuku - I

Dersin Tanımı 

Roma Hukuku I dersi: Şahsın Hukuku bağlamında bireyin status'ları: status libertatis, status civitatis, status familiae; ayni haklar, eşya kavramının türlerini (Res extra commercium, Res in commercio) ve başkalarına ait mallar üzerindeki ayni hakları, mülkiyet hakkını, türlerini; müşterek mülkiyeti (condominium), zilyetlik türlerini; mülkiyetin kazanılma yollarını (occupatio, accessio, specificatio gibi), ayni davaları içerir.
   
HKUK104
Roma Hukuku - II
Dersin Tanımı 
Roma Hukuku II dersinde: Borçlar Hukukunda borç ve alacak kavramları, temerrüt; sözleşmeler ile sözleşme benzerleri (Quasi Contractus) incelenir. Haksız fiil konusunda Poena davaları, kişisel suçların türlerine yer verilir. Aile Hukukunda evlilik, Manus, Dos, Patria Potestas (velayet) ve Tutella, cuva (vesayet) konuları anlatılır. Miras hukukunda ise tevarüs (successio universalis), mirasın iktisabı ve düşmesi: Acquisitio-Delatio; vasiyetname ile tevarüs, belli mal vasiyeti (legatum ve fideicommissum) açıklanır.
 
 
 
HKUK131
Anayasa Hukuku - I
Dersin Tanımı 
Anayasa Hukuku I başlığında sunulan ders, anayasa hukukunun genel ilkeleri ve kuralları üzerinde yoğunlaşmaktadır. Bu çerçevede: Anayasa, anayasa türleri, anayasacılık hareketleri, kaynağı ve özellikleri ile siyasal iktidar, siyasal iktidarın kurumsallaşma biçimi olarak devlet, devletin nitelikleri ve devlet biçimleri çerçevesinde temsili, yarı temsili, yarı doğrudan ve doğrudan hükümet biçimleri; yasama yürütme erklerinin yapı, işlev ve ilişkileri konusu da Anayasa Hukuku I dersinin içeriğine dahildir.
 
  
HKUK132
Anayasa Hukuku - II
Dersin Tanımı 
Anayasa Hukuku II dersinde öncelikle: 1982 Anayasasının yapılış süreci, Cumhuriyetin niteliklerini oluşturan insan haklarına saygılı, demokratik, laik, sosyal, Atatürk Milliyetçiliğine bağlı devlet ile hukuk devleti ilkeleri ve bu ilkelerin Anayasanın diğer maddelerindeki yansımaları ele alınıp incelenecektir. Anayasanın devlet örgütlenmesine ilişkin modeli ise, yasama yetkisi ve milletvekilliğine bağlanan sonuç ve ayrıcalıklar, yürütmenin siyasal bakımdan sorumlu kanadını oluşturan bakanlar kurulunun oluşumu ve işlevleri, yürütmenin siyasal bakımdan sorumsuz kanadını oluşturan ve "Devletin başı" sıfatını taşıyan Cumhurbaşkanının konumu ile yasama ve yürütmenin karşılıklı ilişkileri başlıklarında irdelenecektir.
   
HKUK133
Hukuka Giriş
Dersin Tanımı
Hukuka Giriş dersinin amacı: Hukuk kurallarının öğrenci tarafından anlaşılabilmesi ve kullanabilmesini sağlamak; bütün hukuk alanlarında hukukun uygulanmasında temel teşkil eden ilkeleri öğretmek; hukuk yaratılması için gerekli bilgileri vermek; bir hukuk normunun nasıl yorumlanacağını, onun bütün hukuk düzeni içindeki yerinin ne olduğunun tespitine ilişkin olarak uygulanacak metodların neler olduğunu incelemektir.


 II. SINIF ​DERSLERİ

   
HKUK203
Borçlar Hukuku - I (Genel Hükümler)

Dersin Tanımı
Bu derste borç ve borç ilişkisi kavramlarının niteliği, doğumu, türleri, en önemli borç kaynağı sayılabilecek hukuki işlemlerin, özellikle sözleşmelerin niteliği, türleri, kurulması ile buna bağlanan hüküm ve sonuçlar, borç ilişkisinin sona ermesi, sözleşmelerin ifası ve ifa edilmemesi ve bu konuda getirilen düzenlemeler incelenmektedir.

  

HKUK204
Borçlar Hukuku - II (Genel Hükümler)

Dersin Tanımı 
Bu derste şu konular işlenmektedir: Haksız eylemler; bir kişinin mal varlığında başkasının malvarlığı aleyhine ortaya çıkan sebepsiz kazanımların nedeni, koşulları, hüküm ve sonuçları; bu kazanımların tasfiyesinin nasıl olacağı; yasadan doğan diğer borç ilişkileri; borç ilişkilerinin üçüncü kişilerle
   
HKUK211
Ceza Hukuku - I (Genel Hükümler)
Dersin Tanımı 
Bu derste: Ceza Hukukunun tarihi gelişimi, kaynakları ve Ceza Hukuku kurallarının yer, zaman ve kişi bakımından uygulanması; suç genel teorisi, suçun kurucu ve ikincil unsurları incelenmektedir. Bu bağlamda: suçun kurucu unsurlarının sınıflandırılması ile ilgili çeşitli görüşler; suçun maddi unsuru, hareket, sonuç ve hareketle, sonuç arasındaki nedensellik bağı, mütemadi, müteselsil ve itiyadi suç kavramları, teşebbüs kavramı; suçun manevi unsuru, kast, taksir ve objektif sorumluluk kavramları; suçun hukuka aykırlık unsuru ve hukuka aykırılığı ortadan kaldıran meşru müdafaa, zaruret hali, kanunun emrini icra, yetkili merciin emrini icra gibi hukuka uygunluk nedenleri incelenmektedir.
   
HKUK212
Ceza Hukuku - II (Genel Hükümler)
Dersin Tanımı 
Ceza Hukuku II dersinde şu konular işlenmektedir: Suçlu Genel Teorisi; Yaptırım Genel Teorisi; suçlu genel teorisinde isnadiyet, tehlikelilik hali ve suç işleme kapasitesi, mükerrer suçlu, itiyadi suçlu, suçu meslek edinme gibi kavramlar; Yaptırım Genel Teorisinde ise, ceza ve emniyet tedbirlerinin özellikleri, türleri, işlevleri ve uygulanmaları, cezasal mahkumiyetin diğer sonuçları; Devletin yaptırım uygulamaktan koşullu veya koşulsuz vazgeçmesi (adli af, kamu davasının açılmasının ertelenmesi, duruşmanın ertelenmesi, hüküm ertelenmesi, tecil vb,).
   
HKUK217
Hukukta Kaynaklar Metod ve Problem Çözüm Yöntemleri
Dersin Tanımı 
Dersin amacı, hukukçuların ayırıcı ve karakteristik niteliklerinden hukukî tarza düşünmede, okuma, düşünme, sorma ve yazmanın önemini vurgulamaktır. Bu kapsamda, özellikle hukukçular için dilin önemi, hukukî terminolojinin özellikleri ile somut hukukî uyuşmazlıkların tür ve niteliklerinin belirlenmesinde, çözümlenmesinde başvurulması gerekli yöntemler ile hukuk eğitimi boyunca teorik bilgilerle kazanılan meslekî bilgilerin metodik olarak uygulanması öğretilmektedir. Ayrıca, hukuk alanında kaynaklara ulaşma yolları ile ödev, seminer veya tez hazırlanmasında bilinmesi gereken konular üzerinde de durulmaktadır. Dersin en önemli özelliği ise, hukuk öğrenimi sırasında genellikle karşılaşılan öğretim üyesi ağırlıklı ders formatından farklı olarak, öğrencilerin aktif bir şekilde derse katılımının sağlanması, öğrencilere yazılı çalışmalar yaptırılmasıdır.
HKUK220
KKTC Anayasa Hukuku
Dersin Tanımı 
Kıbrıs hukuk sistemi ve anayasal gelişimine ilişkin temel bilgiler çerçevesinde 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası ve 1975 Kıbrıs Türk Federe Devleti Anayasası'nın özellikleri ele alınmaktadır. 1985 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Anayasası?na yönelik bilgi verilmektedir. Bu kapsamda temel hak ve özgürlükler rejimi incelenerek kuvvetler arası ilişki çerçevesinde yasama ve yürütme organları açıklanmaktadır. Yargıya ilişkin kurumlar, yargı yapısı incelenerek Yüksek Mahkeme yapısı ile görev ve yetkileri ele alınmaktadır.
   
HKUK231
Anayasa Yargısı
Dersin Tanımı 
Anayasa Yargısı dersinin amacı, öğrencilere, Anayasa Yargısı teorisi hakkında bilgiler verebilmektir. Bu derste, anayasa yargısının ortaya çıkışı, tarihsel gelişimi ve işlevi ile hukuk devleti, anayasanın üstünlüğü ve bağlayıcılığı, normlar hiyerarşisi ve demokrasi ile ilişkileri öncelikli olarak ele anılacaktır. Ders içeriğinde anayasa yargısında modeller, anayasal denetimin türleri ve anayasal denetimin zamanına göre türler ele alınacaktır. Anayasa yargısı dersinde özellikle Türk Anayasa Hukuku perspektifi incelenecektir. Bu çerçevede T.C. Anayasa Mahkemesinin yapısı, yargıç seçimi, mahkemenin norm denetimi ve norm denetimi dışındaki görevleri ayrı ayrı incelenecektir. Bu bilgiler çerçevesinde T.C. Anayasası, Anayasa Mahkemesinin Kuruluş ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun, Anayasa Mahkemesi İçtüzüğü ile ilgili diğer mevzuattan yararlanılacaktır. Özellikle Bireysel Başvuru yönetimi ile Mahkemenin norm denetimine ilişkin görevleri incelenerek, öğrencilerin çeşitli karar örnekleriyle akıl yürütme-muhakeme yeteneklerinin arttırılması sağlanacaktır. Bu çerçevede anayasal hak ve özgürlükler konusu sıklıkla ele alınacaktır. Anayasa yargısının ortaya çıkışı ve tarihsel gelişimi ele alınarak anayasa yargısı modelleri açıklanmaktadır. Karşılaştırmalı hukukta Anayasa Mahkemelerinin kuruluşu incelenerek, denetim yollarına ilişkin temel bilgiler verilmektedir. Kuvvetler ayrılığı, hak ve özgürlüklerin korunması ve demokrasi ekseninde anayasa yargısının işlevi anlatılmaktadır. Bu ders kapsamında, Türkiye?de anayasa yargısının gelişimi açıklanarak Anayasa Mahkemesi?nin yapısı ve Mahkeme?ye başvuru yolları incelenmektedir.
​ 
  
HKUK233
İdare Hukuku - I
Dersin Tanımı 
İdare Hukuku I dersinde şu konular işlenmektedir: "İdare" kavramı; İdare-Yasama, İdare-Yargı ve İdare-Yürütme ilişkileri; İdare'nin yürütme organı içindeki yeri ve fonksiyonu; "Kamu Hizmeti" ve "Kolluk Faaliyeti", Kamu Hizmeti ve Kolluk Faaliyeti için gereken malların edinme yöntemleri (İhale ve Kamulaştırma), bunların hukuki rejimi.
   
HKUK234
İdare Hukuku - II
Dersin Tanımı 
İdare hukuku I dersi ile bağlantılı olarak, öğrencilerin idarenin mali sorumluluğu, Türkiye Cumhuriyeti idari teşkilatları ve kamu görevlileri konularında bilgilenmelerini sağlamak amaçlanmıştır.
​ 
  
HKUK250
Yaratıcı Drama
Dersin Tanımı 
Drama ve hukuk arasındaki ilişkinin aktarılmasına yönelik bilgiler verilmesi yanında, dava çözümlemesinde farklı pencerelerden bakabilmenin öğretilmesi planlanmaktadır. Kollektif bilinç dediğimiz ruhla hareket ederek grup işlerinde başarının artması için çeşitli dramatizasyonların yapılması hedeflenmektedir. Yaratıcı drama ile öğrencilere okuduklarını aktarabilmeleri ve çeşitli durumlar karşısında kendilerini nasıl ifade etmeleri konusunda çalışmalar yaptırılacaktır. Gözlem yeteneğini geliştirerek duruma uygun davranış sergilenmesi, karşılaşabilecek herhangi bir olay, durum söz konusu olduğunda ikna gücüne sahip yetilerin geliştirilebilmesi yanında teşhis ederek sonuca varılmasına yönelik çalışmalar yapılacaktır. Öğrenciye bu amaçla doğaçlama alıştırmaları yaptırılacaktır.
 
  
HKUK257
Milletlerarası Hukuk - I
Dersin Tanımı
Bu derste şu konular işlenmektedir: Milletlerarası Hukukun tanımı ve tarihi gelişimi; milletlerarası hukuk teorileri; milletlerarası hukuk - iç hukuk ilişkileri. Milletlerarası hukukun kaynakları: Örf ve adet kuralları, milletlerarası anlaşmalar (akdi onaylama, uygulama, yorum, sona erme), genel hukuk ilkeleri, yargı organlarının kararları, doktrin. Milletlerarası Hukukun kişileri: Devletler: Tanım ve unsurları: İnsan unsuru, egemenlik - bağımsızlık -, ülke: kara, hava ve deniz (Türk Boğazları dahil) ülkeleri.
   
HKUK258
Milletlerarası Hukuk - II
Dersin Tanımı
Bu derste şu konular işlenmektedir: Milletlerarası Hukukun kişisi olarak fertler, yabancıların statüsü; insan haklarının milletlerarası korunması; suçluların iadesi; milletlerarası kuruluşlar: temel ortak özellikler; Devlet niteliği olmayan topluluklar; milletlerarası alanlar, açık denizler (kıta sahanlığ ve münhasır ekonomik bölge) ve uzay; devletler arasında diplomatik ilişkiler; milletlerarası uyuşmazlıkların çözüm yolları, barışçı yollar ve zorlama yolları.
 
  
HKUK271
Kamu Maliyesi
Dersin Tanımı
Devlet ekonomisinin yapısını inceleyen bu derste şu konular ele alınmaktadır: kamu gelirlerinin tasnifi, yapısı, elde edilme yolları, kamu gelirlerinde en büyük paya sahip olan vergi kavramı; kamu giderlerinin saptanma yöntemleri ve yapısı; devlet bütçesi, mahalli idarelerin mali konuları ve Maliye politikaları.
 
  
HKUK272
Vergi Hukuku
Dersin Tanımı
Bu derste: Vergi hukuku dersinin kaynağını oluşturan vergilendirmenin anayasal dayanakları, idari prensipleri ve teknikleri; vergi uyuşmazlıkları ve çözümleri; Gelir Vergisi, Gider Vergisi, Kurumlar Vergisi hukuki özellikleri ve yapıları çerçevesinde incelenmektedir.

 

HKUK281
Genel Devlet Teorisi - I
Dersin Tanımı
Genel Devlet Teorisi dersinin amacı, Devlet Kuramı hakkında öğrencilere bilgi vermek ve öğrencileri soyut düşünmeye teşvik etmektir. Bu çerçevede "iktidar kavramı", "modern devletin oluşum süreci", "modern devletin yapısal unsurları", "modern devlette hukukun yeri ve işlevi", "modern siyasal sistemler" ana başlıkları altında modern devletin genel teorisi incelenmekte ve tartışılmaktadır. Ayrıca, devlet türleri ve teorileri ile devletin temel nitelikleri ve diğer topluluklarla karşılaştırılması gibi konular üzerinde durulmaktadır.

  

HKUK282
Genel Devlet Teorisi - II
Dersin Tanımı
Bu dersin amacı devletin teorik temellerini ve bu alandaki kuramları tarihsel gelişim de dikkate alınarak modern devlet sistemine taşımaktır.
HKUK291
Yargı Örgütü - I
Dersin Tanımı
Bu derste yargı çeşitleri, bu bağlamda Anayasa Yargısı, Adlî Yargı, Uyuşmazlık Yargısı, İdarî Yargı, Seçim Yargısı ve Hesap Yargısı, her bir yargı çeşidinde bulunan yetkili yargı yerleri (mahkemeler), bunların kuruluşu ve görevleri, yargılamaya hâkim olan ilkeler, yargı görevlileri, bu bağlamda hâkimler, savcılar, kalem görevlileri, tahkim ve hakem mahkemeleri konularında bilgi verilecektir. Bu ders ile, öğrencilerin yargı (mahkemeler) teşkilatı, yargılamaya hakim olan ilkeler ile yargı görevleri hakkında temel bilgi edinmesi amaçlanmaktadır.

 

HKUK293
Mukayeseli Hukuk
Dersin Tanımı
Bu derste karşılaştırmalı hukukun diğer hukuk dallarıyla ilişkisinin ve karşılaştırmalı hukukun amaç ve işlevleri, özellikle hukukun birleştirilmesindeki amaç ve işlevi vurgulanarak anlatılmaktadır. Bunun yanı sıra karşılaştırmalı hukukun metodu olan işlevsel denklik ilkesi ve karşılaştırmalı hukukun tarihçesine değinilmektedir. Dersin içeriğinin büyük bir bölümünü, Latin Hukuk Çevresi, Alman Hukuk Çevresi, Anglo-Amerikan Hukuk Çevresi ve İskandinav Hukuk Çevresi ayrımı temel alınarak bu hukuk çevrelerinin genel özellikleri ve bu çevrelere dâhil ülkelerin hukuk sistemleri oluşturmaktadır. Bu şekilde kendi hukuku dışındaki hukuk sistemleri hakkında da bilgiye sahip ve farklı hukuki alanlarda ve hukuk düzenlerindeki değişik düzenlemelere kolayca uyum sağlayabilecek hukukçular yetiştirmek hedeflenmektedir.

 

HKUK296
Türk Hukuk Tarihi
Dersin Tanımı
Bu derste Türklerin tarih boyunca uyguladıkları hukuk sistemleri hakkında öğrenciyi bilgilendirmek, özellikle Osmanlı İmparatorluğu'nda geçerli olan hukuk hakkında bilgi vermek ve sonuçta Cumhuriyet dönemiyle birlikte batılı hukuk kurallarının modern Türkiye Cumhuriyeti tarafından hangi sebeplerle tercih edildiğini anlatmak amaçlanmıştır.

 

HKUK297
Hukuk Metodolojisi
Dersin Tanımı
Hukuk Metodolojisi dersinde, hukuk öğrencilerine hukuk normunun mantıki analizinin nasıl yapılacağı gösterilmektedir. Mantık-hukuk ilişkisinden hareketle mantık yasalarının hukukun uygulanmasındaki rolü ve norm türleri üzerinde durulmaktadır. Ayrıca, genel olarak sosyal bilimlerde metot problemi hakkında da bilgi verilmektedir. Başlıca bilgi edinme yöntemleri ve bunların hukuka yansımaları açıklanmaktadır. Mantıki delillendirmenin temelleri, bu kuralların hukukun uygulanmasındaki kullanımı, hukuk normunun yorumu ve boşluk doldurma sorunları, hâkimin takdir yetkisi de ele alınan konular arasındadır.


III. SINIF DERSLERİ​

 

HKUK301
Eşya Hukuku - I
Dersin Tanımı
Eşya hukuku dersinde eşya kavramı, türleri, taşınır mallar ve eşya üzerinde ayni hak kurulmasını sağlayan zilyetlik ve tapu sicili hukuku anlatılır.
HKUK302
Eşya Hukuku - II
Dersin Tanımı
Bu dersin konusunu: Ayni hakların türleri, mülkiyet hakkı ve sınırlı ayni haklar; mülkiyetin türleri olan bireysel mülkiyet, müşterek mülkiyet, iştirak halinde mülkiyet, kat mülkiyeti; sınırlı ayni hakların diğer ayrımları olan irtifak hakları, taşınmaz mükellefiyeti ve rehinler (ipotek, ipotekli borç senedi, irat senedi) oluşturmaktadır.
HKUK303
Borçlar Hukuku - I (Özel Hükümler)
Dersin Tanımı
Bu derste: Sözleşmeler hukukuna özgü genel ilkeler; yasada düzenlenmemiş ve düzenlenmiş sözleşmeler: satış; trampa; bağışlama; kira; ariyet; karz gibi sözleşmeler ele alınır, bunlara ilişkin nitelikler, sözleşmelerin hüküm ve sonuçları irdelenir.
HKUK304
Borçlar Hukuku - II (Özel Hükümler)
Dersin Tanımı
Bu derste değişik sözleşme türlerinin açklanmasına yer verilir. Bu bağlamda: iş (hizmet), eser (istisna), yayın, vekalet sözleşmeleri; sözleşme niteliğinde olmamakla birlikte taraflar arasında bir borç ilişkisi doğuran vekaletsiz iş görme ve havale; vedia sözleşmesi; kefalet; rehin; ölünceye kadar bakma; yaşam boyu gelir sözleşmeleri, hukuksal nitelikleri, hüküm ve sonuçları incelenir.
HKUK308
AB-Türkiye İlişkileri ve Kıbrıs
Dersin Tanımı
Ders çerçevesinde AB Türkiye İlişkilerinin başlangıcını teşkil eden Ankara anlaşması, ek protokoller anlatılıp, ortaklık ilişkisi ve tam üyelik karşılaştırılması katılma anlaşması ve ortaklık anlaşması temeline yapıldıktan sonra AB - Türkiye ilişkilerinin gelişim süreci dönemeç teşkil eden 14 Nisan 1995 tarihli Gümrük Bilgi Ortaklık Konseyi kararı, Kıbrıs Siyasi Kriterinin vurgulandığı 1999 tarihli Helsinki zirve kararı 17 Aralık 2004 zirve kararı müzakerelerinin dayanağını oluşturan 3 Ekim 2005 müzakere çerçeve belgesi, 2006 tarihli müzakere başlıklarının askıya alınmasına ilişkin zirve kararı ele alınmakta ve sonrasında Kıbrıs uyuşmazlığının müzakere sürecinde oynadığı rol, ilerleme raporları ve müzakerelerdeki gelişmeler anlatılmaktadır

  

HKUK311
Ceza Hukuku - I (Özel Hükümler)
Dersin Tanımı
Bu dersin konusunu şu başlıklar oluşturmaktadır: cürüm ve kabahat niteliğindeki suçların tasnifi; suç kategorileri, unsurları; suça tesir eden sebepler, hukuka uygunluk nedenleri, iştirak ve teşebbüs; kişilere karşı suçlar (örn. Adam öldürme, müessir fiil, hakaret, sövme vb); mala karşı suçlar (örn. Hırsızlık, dolandırıcılık, güveni kötüye kullanma, yağma suçları vb); hürriyet aleyhine suçlar.
  
HKUK312Ceza Hukuku - II (Özel Hükümler)
Dersin Tanımı
Dersin içeriğini şu konular oluşturmaktadır: Devlet idaresi aleyhine suçlar (örn. Zimmet, irtikap, rüşvet, alım, satım ve yapıma fesat karıştırma, görevi savsamak ve kötüye kullanma suçları gibi); ammenin itimadı aleyhinde suçlar (örn. Resmi evrakta ve özel evrakta sahtekarlık suçları gibi); umumi adap ve aile nizamı aleyhine suçlar (örn. Kızlık bozma, ırza tasaddi, küçüklerle cinsel ilişki, evlenme vaadiyle kızlık bozmak, sarkıntılık, kaçırmak alıkoymak suçları gibi); devletin şahsiyetine karşı cürümler.
 
  
HKUK316
İdari Yargı
Dersin Tanımı
Bu derste: "İdare'nin Yargısal Denetimi" başlığı altında iptal ve tam yargı davalarının usule ve esasa ilişkin bütün şartları; bu davalara yönelik İYUK da düzenlenen "Kanun Yolları" üzerinde durulmaktadır.

HKUK318
Bütçe Hukuku
Dersin Tanımı
Bütçe ve gelişimi,bütçe nitelikleri,bütçenin fonksiyonları,bütçe ilkeleri,bütçe türleri,bütçe sistemleri, Türk bütçe sistemi, bütçe hazırlanması, uygulanması ve denetlenmesi,bütçenin onaylanması,geçici bütçe ve ek bütçe uygulanması, ödeneklerle ilgili işlemler,faaliyet raporIarı, kesin hesap ve uygunlukbildirimi,genel uygunluk bildirimi, bütçe hesaplarının kapatılması vebütçe denetimi konuları ele alınmaktadır.
HKUK320
Tüketici Hukuku
Dersin Tanımı
Tüketici hukukunun tarihi gelişimi ve çeşitli hukuk dallarıyla ilgisi; tüketicinin korunmasının nedenleri ve amaçları ele alındıktan sonra, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun amacı, kapsamı, Kanunda yer alan tanımlar, özellikle, tüketici, satıcı - sağlayıcı ve imalatçı - üreticinin kimler olabileceği açıklandıktan sonra, öğrenciler, bu kanun kapsamında tüketicinin haklarının neler olduğu, istenmeyen bir durumla karşılaşan tüketicilerin başvurabileceği merciler konusunda bilgilendirilmektedirler. Ayrıca, tüketici işlemlerinde tüketicinin korunması ve aydınlatılması: aldatıcı reklamlara karşı tüketicinin korunması, ayıplı mal, sözleşmedeki haksız şartlar, garanti belgesi ele alınmaktadır. Özel olarak, taksitle satış, kampanyalı satış, kapıdan satış, tüketici kredisi, konut finansman, ön ödemeli konut satış, devre tatil ve uzun süreli tatil, paket tur, abonelik, kredi kartı ve mesafeli sözleşmeler de tüketicinin korunması konuları anlatılmaktadır. Son olarak, tüketici kuruluşları: Tüketici Konseyi, Tüketici Sorunları Hakem Heyeti; yargılama ve cezaya ilişkin hükümler dersin içeriğini oluşturur.

 

HKUK321
İdari Usul Hukuku
Dersin Tanımı

İdari usul, genel itibarıyla, yönetimin ulaşmak istediği kamu yararını gerçekleştirebilmesi için ihtiyaç duyulan hukuki şartların sağlanması ve idari kararların tarafsız ve dikkatli bir araştırmaya dayandırılması suretiyle kamu hizmetlerinden yararlananların hak ve menfaatlerinin teminat altına alınması amacına yönelmiştir. Başka bir ifadeyle, idari usul, yönetimin takdir yetkisi içerisinde almış olduğu idari karar ve işlemlerde, idari otoriteyi demokratik yöntemlerle bağlayarak onun hukuk dışına çıkmasını önlemek, hukuka uygun davranmasını sağlamak amacı taşımaktadır. Söz konusu amaca ulaşılabilmesi ise ancak, idarenin, kamu hizmetinden yararlananların, bu faaliyete aktif olarak katılmaları, fikir beyan etmeleri ve yönetimi bir takım hususlarda aydınlatmak suretiyle ona yardımcı olmaları, hak ve menfaatlerini savunmaları ve nihayet idarenin kendi içerisinde kurulmuş olan denetim sistemleriyle kontrol edilmesi ve hareketlerinin hesabını vermeye mecbur tutulması sayesinde gerçekleşmiş olacaktır. İdari Usul dersinde de yukarıda anlatılan amaçlara, hangi idari usul ilkeleriyle, ombudsman ve bilgi edinme hakkı gibi hangi başka araçlarla ulaşılabileceğinin anlatılması hedeflemekte ve bu sayede de hukuka bağlı idare olgusunun pekişmesine katkı koyulmaya çalışılmaktadır.   

HKUK325
Medeni Usul Hukuku - I
Dersin Tanımı
Bu derste şu konular işlenmektedir: Usul Hukuku'nun tanımı; kaynakları; Türkiye'de yargı sistemi; mahkemelerin yapısı ve yetkileri; dava mahkemelerinin işleyişi; davanın açılışından sonuçlanmasına kadarki safhalar (dava dilekçesi, cevap, cevaba cevap, karşı dava, deliller, şahitlik, yemin, bilirkişilik kavramları); mahkeme tarafından verilen "karar"ın hukuki niteliği ve etkileri.
HKUK326
Medeni Usul Hukuku - II
Dersin Tanımı
Bu derste: temyiz yolu (karara itiraz, kararın gözden geçirilmesi konuları); Yargıtay'ın yapısı; diğer yüksek mahkemelerin özellikleri; adli yardım, dava giderleri; alternatif uyuşmazlık çözüm yolları incelenmektedir.

HKUK336
Uygulamalı Türk Vergi Sistemi
Dersin Tanımı

Uygulamalı Türk Vergi Sistemi dersinde, vergi hukukunun temel kavramları ve Türk Vergi Sistemi konularına ilişkin mevcut bilgilerin vergi idaresi ve yargı uygulaması dikkate alınarak pekiştirilmesi amaçlanmaktadır. Türk Vergi Sistemindeki uygulama sorunları, teorik boyut göz ardı edilmeksizin olması gerekene de işaret eden sistematik bir yaklaşımla ele alınmakta; vergi hukukunun diğer hukuk alanlarıyla ilişkileri, vergi hukuku metodolojisi ve vergi mevzuatı başlıca inceleme konularını oluşturmaktadır. Bu konular incelenirken teoride edinilen bilgilerin ışığı altında yüksek mahkeme kararları ve idarenin vergi genel tebliğleriyle somutlaştırdığı görüşleri karşılaştırmalı olarak irdelenmekte, vergi kanunlarında yer alan soyut normların uygulamada nasıl biçimlendiği ve yargının bu süreci nasıl yönlendirdiği, içtihatlar ve üretilmiş problemler üzerinde açıklanmaktadır.

HKUK349
Avrupa Birliği Hukuku - I
Dersin Tanımı
Bu derste şu konular irdelenmektedir: Avrupa Birliğinin tarihi gelişimi; Avrupa Birliği Hukuku'nun Kaynakları; Birliğin Kurumları; 'Avrupa Birliği'nde Yasal Mekanizma', üye ülkelere ve Birlik organlarına karşı açılan davalar; Avrupa Birliği Hukuku'nun temel prensipleri, doğrudan uygulama ve doğrudan etki, Birlik Hukuku'nun üstünlüğü; malların, hizmetlerin, sermayenin ve kişilerin serbest dolaşımı.

 

HKUK350
Avrupa Birliği Hukuku - II
Dersin Tanımı
Avrupa Birliği'nin temel amaçlarından biri de üye devletler arasında üretim faktörlerinin, yani malların, hizmetlerin, sermayenin ve kişilerin serbestçe dolaştığı bir İç Pazar yaratmaktır. Bu çerçevede, bu derste, üretim faktörlerinin serbest dolaşımını sağlamaya yönelik temel hukuk ilkeleri Adalet Divanı içtihadı çerçevesinde açıklanacaktır. Ayrıca serbest dolaşımın doğurduğu hukuki ve cezai sorunların çözülmesi bakımından önem taşıyan Özgürlük, Güvenlik ve Adalet Alanı anlatılacak, üye devletler arasında hukuki ve cezai meselelerde işbirliğini sağlamaya yönelik Avrupa Birliği Hukuk kuralları öğretilecektir.


HKUK357
Avrupa Birliği Yargı Düzeni
Dersin Tanımı
Ders çerçevesinde AB'nin kurumsal yapısında yargı organı olarak karşımıza çıkan AB Adalet Divanın ve organ niteliğine sahip olmayan AB mahkemesi ve uzman mahkemenin teşkilatı ve yetkileri, uluslararası yargı ile AB yargısının karşılaştırılması, AB yargısının baktığı alanları AB yargısının AB hukukunun yorum ve uygulamasından doğan uyuşmazlıklar bağlamında AB hukukuna yaptığı katkı ele alınmaktadır.
HKUK367
Ticari İşletme Hukuku
Dersin Tanımı
Bu ders ticaret hukukuna giriş niteliğinde olup, ticari işletme kavramı, tacir, tacir yardımcıları, ticaret sicili, ticaret ünvanı, marka, haksız rekabet gibi temel konuları kapsamaktadır.
HKUK368
Şirketler Hukuku
Dersin Tanımı
Bu derste: Şirketlerin tarihi gelişimi; Türk hukuk sisteminde şirketleri düzenleyen hükümler çerçevesinde "Şirket" kavramının genel tanımı; şirket ilişkisinin unsurları ve benzer ilişkilerden farkları; şirketlerin sınıflandırılması; kollektif, komandit, anonim ve limited şirketler incelenmektedir.
HKUK371
Siyasi Tarih - I
Dersin Tanımı
1-Siyasi Tarihin anlamı ve Önemi 2-19. Yüzyıl öncesinde Uygarlık Tarihinde meydana gelen önemli gelişmeler (MÖ 5000'lerden itibaren) -Mezopotamya Uygarlığı -Grek Uygarlığı ve Hellenizm -İslamiyetin doğuşu ve genişlemesi -Moğolların ve Türklerin üstünlüğü dönemi -Batının egemenliğinin başlaması 3- Devrimler Dönemi Amerikan Devrimi Fransız Devrimi 1830-1848 Devrimleri Endüstri Devrimi 4- Birinci Dünya Savaşı (Nedenleri ve Sonuçları) incelenmektedir.
HKUK372
Siyasi Tarih - II
Dersin Tanımı
1- İki Dünya Savaşı arası dönemde devletler arası ilişkiler (1919-1939) 2- II. Dünya Savaşı (Nedeni ve Sonuçları) 3- II. Dünya Savaşı sonrasında meydana gelen gelişmeler (Soğuk Savaş- Bloklaşma) 4- İki Kutuplu dünya düzeninden çok merkezliliğe geçiş konuları ele alınmaktadır.

​HKUK391
Hukuk Sosyolojisi
Dersin Tanımı
Bu ders kapsamında hukukun "sosyal olgu" kimliğiyle incelenmesi hedeflenir. Bu incelemenin özünü, hukuk sistemindeki kural içeriklerinin öğrenilmesini ifade eden klasik bakışın ötesinde, hukuka kurallar sistemi dışından bakılmasını sağlayan sosyolojik yaklaşım oluşturur. Hukukun sosyolojik kökeni, etkinliği, işlevi ve tarihsel evrimi gibi sorunlar temel alınarak, Montesquieu, Durkheim, Marx, Max Weber gibi kurucu isimlerin hukuka ilişkin görüşleri incelenir ve farklı yaklaşımların varlığı saptanır.
HKUK392
Hukuk Felsefesi
Dersin Tanımı
Bu dersin genel amacı, dogmatik hukuk incelemelerinden ayrı olarak hukuk kavramını bütünsel açıdan incelemektir. Hukuk felsefesinin öncelik taşıyan üç temel sorunu hukuk kavramının tanımı, hukuki düşünme ve anlama metodlarının analizi ve hukuk kuralları ile yargı kararlarına temel olan etik ilkelerin değerlendirilmesidir. Bu ders kapsamında söz konusu temel sorunlar düşünce tarihi boyunca ileri sürülen çeşitli görüşler ve akımlar üzerinden incelenmektedir.
HKUK393
Uluslararası Çevre Hukuku
Dersin Tanımı
Bu derste uluslararası çevre hukukunun oluşumu, gelişimi, kavramları, kaynakları üzerinde durulacaktır. Bu amaçla, uluslararsı çevre hukukunun ortaya çıkış ndeneleri, çevre hukukuna ilişkin kavramlar ve sorunlar açıklanacak, çevre hukukunun tarihsel gelişimi üzerinde durulacaktır. Daha sonra uluslararası çevre hukukunun kaynakları ve genel ilkeleri ile çevre hukukunun uygulanması ele alınacaktır. Dersin son kısmında ise uluslarararası çevre hukukuna ilişkin maddi hukuk kuralları konulara bölünerek işlenecektir

​   IV. SINIF DERSLERİ

HKUK401
Miras Hukuku - I
Dersin Tanımı
Miras hukuku mirasçıların kimler olduğunu, ölen kişinin mirasının mirasçılara geçişini ve paylaştırılmasını düzenler.
​HKUK402
Miras Hukuku - II
Dersin Tanımı
Miras Hukuku II: Mirasa ehil olma; terekeyi mühürleme; terekenin resmen idaresi gibi konuları içermektedir.
HKUK403
Avukatlık Hukuku
Dersin Tanımı
Avukatlık hukuku dersi, avukatlık mesleğini seçecek olan öğrencilerimizin meslekî hayatları açısından önem arz eden formasyonu sağlamayı amaçlamaktadır. Bu dersin içiriğini ise, avukatlığın kamu hizmeti niteliği, avukatlığın serbest meslek niteliği, avukatların meslek tekeli ve avukatın bağımsızlığı gibi avukatlık mesleğinin özellikleri, avukatların hak ve yükümlülükleri, sorumluluklarının kapsamı, avukat olabilmenin koşulları, avukatlıkla birleşebilen ve avukatlıkla birleşemeyen işler, avukatın yetki ve yükümlülükleri oluşturmaktadır
HKUK404
Noterlik Hukuku
Dersin Tanımı
Noterlik hukuku dersi, uygulamada yer alacak hukukçuların iş hayatlarında sıkça karşılaşacakları noterlik işlemleri hakkında yeterli derecede bilgi vermeyi ve noterlik mesleğini seçecek olan öğrencilerimizin meslekî hayatları açısından önem arz eden ön formasyonu sağlamayı amaçlamaktadır. Bu dersin içeriğini ise, noterlik ve noterlik kavramları, noterliklerin kurulması, mesleğe giriş ve sona erme, noterlerin hak ve yükümlülükleri ile gelir giderleri, noterlik kuruluşları ve işleyişleri, noter işlemleri, noterlerin sorumluluğu ve denetimi, noterlik mevzuatı ve işlem formülleri oluşturmaktadır
HKUK405
İcra Hukuku
Dersin Tanımı
İcra Hukuku şu konuları içermektedir: Tanımlar: İcra memuru (yetkileri ve görevleri); alacaklı ve borçlu. İcra Usulü; zorla satış: hükmün icrası; gayrımenkul rehni ile ilgili hususlar; kıymetli evrak ile ilgili özel hükümler.
HKUK406
İflâs Hukuku
Dersin Tanımı
İflas konusunda temel açıklamalar; iflasla ilgili usuli işlemler: İflas kararı; tasfiye işlemleri; alacaklılar toplantısı; borçlunun yükümlülükleri; borçlunun gayrimenkulleri, İflas Hukuku'nun konuları arasındadır.
HKUK407
Tahkim Hukuku
Dersin Tanımı
Dersin amacı, uygulama alanı giderek genişleyen milletlerarası tahkim konusunda öğrenciyi bilgilendirmektir. Bu amaç çerçevesinde dersin ilk başında milletlerarası tahkim hukukuna genel giriş yapılmış ve bu bölümde, tahkimin hukuki niteliği, tarihi gelişimi, kaynakları, tahkimin türleri, tahkim ilişkisinde taraflar, takimin iyi ve kötü olarak tanımlanan yönleri, tahkime gidiş yolları, kurumsal tahkim alanındaki önemli tahkim merkezleri (ICC , ICSID gib..), bunların tahkim tüzüklerinin genel özellikleri ve özellikle UNCITRAL tahkim tüzüğü üzerinde durulmaktadır.Dersin ikinci bölümü ise, Türk Milletlerarası Tahkim Kanunu'na tabi olarak yapılan tahkimin anlatılmasına ayrılmıştır. Bu bölümde ilk önce Türk hukuk uygulamasında tahkimin tarihi gelişim ele alınmakta, kaynakları anlatılmakta ve bu genel bilgilerden sonra Türk tahkim hukuku ve uygulaması açıklanmaktadır.
HKUK408
Adli Yazışma
Dersin Tanımı

Bu derste, hukukî yazı ve aşamaları, bu bağlamda yazım öncesi (yazıma hazırlık) aşamaları, yazım aşamaları, son (nihaî) yazım aşamaları, adlî dilekçeler, bu bağlamda dava dilekçesi, cevap dilekçesi, şikâyet dilekçesi, icra ve iflâs davalarında tutanaklar ve talep açma örnekleri, adlî yazışmalar, bu bağlamda adlî yazışma kuralları, adlî yazışma örnekleri (müzekkereler- talimat mahiyetinde müzekkereler, talimatlar), adlî kararlar (tensip kararı, ara kararlar, nihaî kararlar ve içeriği), gerekçe, kanun yollarına ilişkin dilekçeler, bilirkişi raporu hazırlanması, hukukî terimler ve kavramlar konularında bilgi verilecektir.

 

HKUK411
Ceza Usul Hukuku - I
Dersin Tanımı
Bu derste: Ceza usul hukukunun kaynakları; bu hukuk dalına ait normların zaman, yer ve kişi yönünden uygulanabilirliği; muhakeme görevi ve makamları; ceza muhakemesi şartları, madde ve yer yönünden yetki kuralları, ve uyuşmazlıklar arasında bağlantı; ceza muhakemesi işlemleri ve deliller irdelenmektedir.
HKUK412
Ceza Usul Hukuku - II
Dersin Tanımı
Bu derste: hazırlık soruşturması, duruşma ve son soruşturma safhaları; olağan kanun yolları, itiraz ve temyiz; olağanüstü kanun yolları, karar düzeltme, muhakemenin yenilenmesi, Yargıtay Başsavcısının itirazı ve yazılı emir; şahsi dava konuları ele alınmaktadır

  

HKUK421
İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku - I
Dersin Tanımı
Bireysel ve Kollektif iş ilişkileri; İş hukukunun kaynakları; işçi-işveren ve işyeri kavramları; iş sözleşmesi, sözleşmenin akdi ve içeriği; ücretler, çalışma saatleri; fazla çalışma; ücretli izin; iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili hususlarla, işverenin sorumluluğu konularını ele alıp incelemektedir.
HKUK422
İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku - II
Dersin Tanımı
İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku II, toplu pazarlık; toplu sözleşme; zorunlu hakemlik; sendikalar ve konfederasyonlar; grev ve lokavt; sosyal güvenlik; iş kazaları; hastalık ve ölüm hali; sakatlık sigortası; ölüm sigortası; emeklilik; ödemeler, konularını içermektedir
HKUK423
Milletlerarası Özel Hukuk - I
Dersin Tanımı
Devletler Özel Hukuku I dersinde "Tâbiiyet Hukuku" ve "Yabancılar Hukuku" disiplinleri açıklanmaktadır. Bu bağlamda: Tâbiiyet Hukukunun konusu, Türk tâbiiyetinin kazanılması, kaybedilmesi, ispatı ve yargı yolu; yabancılar hukuku dersinde ise, Türkiye'de bulunan yabancıların hukuki statüsü, yabancıların sahip olduğu haklar ve yerine getirmeleri gereken yükümlülükler üzerinde durulmaktadır
HKUK424
Milletlerarası Özel Hukuk - II
Dersin Tanımı
Devletler Özel Hukuku II dersinde: Kanunlar İhtilâfı Hukuku dahilinde, içinde yabancı unsur bulunan ve şahsi hallere, borçlar hukukuna, esya hukukuna, miras hukukuna ve ticaret hukukuna ilişkin olan uyuşmazlıkların hangi devletin hukukuna göre karara bağlanacağı; Milletlerarası Usul Hukukunda ise, Türk Mahkemelerinin milletlerarası yargı yetkisi, usul hukukundan doğan kanunlar ihtilâfı ve yabancı ilâmların tanınması ve tenfizi incelenmektedir.
HKUK444
FİKRİ MÜLKİYET H.
Dersin Tanımı
Bu dersin hedefi fikir ürünleri üzerindeki haklar ve hukuken korunan konumlar üzerinde bilgi vermek ve uygulamalar yapmaktır. Bu çerçevede telif hakkı, marka, patent, endüstriyel tasarımlar, coğrafi işaretler incelenmektedir. Ayrıca bunlarla karşılaştırmalı olarak entegre devre topografyaları, yeni bitki çeşitleri ıslahçı hakları, alan adları da değerlendirilmektedir. Çalışmalar, bu gibi hakların ya da hukuken korunan konumların doğumu için koşulları, bunların alış veriş yaşamına girişini sağlayan hukuksal olanakları, ihlâl yollarını, koruma olanaklarını, korumanın süresini ve bunlar arasında belirli noktalardan karşılaştırmalı değerlendirmeleri kapsamaktadır.

 

HKUK445
İnsan Hakları Hukuku - I
Dersin Tanımı
Dersin amacı, Kamu hukuku ve insan hakları hakkında öğrencilere derinlemesine bilgi vermektedir. İnsan Hakları Hukuku I dersinde geçmişte ve günümüzde toplum çerçevesinde oluşan devlet, iktidar, kişi hak ve özgürlükler ve eşitlik kavramları birbirleriyle yakın ilişkisi açısından ele alınmaktadadır. İnsan Hakları Hukuku dersinde, devlet iktidarının sınırlanması problemi önce tarihsel bir perspektiften ele alınmakta, daha sonra ise 20. yüzyılda ortaya çıkmış ulusal ve uluslararası belgeler ana hatlarıyla incelenmektedir. Böylece öğrenciye, hem yürürlükte olan temel hak ve özgürlüklerin bilgisi verilmekte hem de temel hak ve özgürlükler kavramının arka planında yer alan düşünce akımları gösterilmektedir
HKUK446
İnsan Hakları Hukuku - II
Dersin Tanımı
Bu derste şu başlıklar işlenmektedir: İnsan hakları; insan hakları kavramının milli ve milletlerarası seviyede gelişimi; insan haklarının milli-milletlerarası, evrensel ve bölgesel olarak korunması; BM Sistemi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi: haklar, hakların korunması için öngörülen önlemler, devletlerin deneyimleri.
​HKUK455
Sosyal Sigortalar Hukuku
Dersin Tanımı
Sigortalılık istatistikleri, sosyal güvenlik reformunun ana hatları, Sigortalılık kavramı, zorunlu ve isteğe bağlı sigortalılık, sigorta yardımları, sigortalılığın başlangıcı ve sona ermesi, İş kazası ve meslek hastalığı sigortası, hastalık sigortası, genel sağlık sigortalısı, malullük sigortası, ölüm sigortası, işverenin SGK karşısındaki sorumluluk türleri.

 

HKUK467
Kıymetli Evrak Hukuku
Dersin Tanımı
Bu derste: kıymetli evrakın genel hükümleri; kıymetli evrak kavramı ve özellikleri, çeşitli açılardan tasnifi üzerinde durulacaktır; kıymetli evrakın ziyaı ve iptali, nev'i değiştirmesi; kambiyo senetleri (ticari senetler); kambiyo senetlerinin ortak özellikleri; poliçe, bono ve çek, niteliği, iktisadi fonksiyonu, şekil şartları, düzenleyenin ve muhatabın sorumluluğu devir şekli, ödeme ve müracaat hakkının kullanılması konuları incelenmektedir.
HKUK468
Sigorta ve Deniz Ticareti Hukuku
Dersin Tanımı

Bu derste: Sigorta hukuku; sigortanın önemi, kısa tarihi gelişimi, özel sigorta hukukunun Türkiye'de düzenlenişi, sigorta teşkilatı, sigorta şirketlerinin denetimi, sigorta sözleşmeleri, özel sigortaların çeşitli açılardan tasnifi ile mal ve can sigortaları üzerinde durulacaktır. Deniz Ticareti Hukuku kısmında ise gemi, gemi üzerindeki ayni haklar, donatan, donatma iştiraki, gemi adamları ve navlun sözleşmeleri incelenecektir.

HKUK471
Hukuk ve Meslek Etiği
Dersin Tanımı
Hukuk ile etik arasında bağ kurmayı sağlayan temel değer, hukukun nihai amacı olan adalettir. Bu bağlamda hukukun, hukuk kurallarının ve hukukun uygulanmasının adaletin gereklerine uygun olması gerekmektedir. Dolayısıyla bu meslekle uğraşanların yani hukukçuların da adil insanlardan oluşması gereklidir. Adil olmak ise adalet duygusunu geliştirmiş olmakla ilişkilidir. Adalet duygusu ise adaletin gereklerini anlama, uygulama ve bu gereklere uygun davranmayla yakından ilgilidir.  Bu dersin amacı da hukukçuluk mesleğine özgü olan ve hukukçuların izlemesi gereken, davranışlarına yön veren etik ilke ve değerlerin aktarılmasıdır. Hukukçulara özgü meslek etiği, yasa koyma ve yasaları uygulamadaki (hakim, savcı, avukat) mesleğe özgü ödevlerden oluşmaktadır. Bu ödevler ise mesleğe özgü geliştirilmesi gereken dürüstlük, tarafsızlık, güvenilirlik, nesnellik vb. erdemlerle yakından ilişkilidir. 


HKUK482
Adalet Psikolojisi
Dersin Tanımı
Adalet Psikolojisi dersi, suç, suçlu kavramlarını ve bunların tarihsel boyutunu, suçluların sınıflandırılması yöntemlerini, ceza hukuku kurumlarını, yargı sürecini ve hakimlerin karar almasında etkili olan unsurları, viktimoloji, ceza infazı gibi kavramları, günümüzde ayrı bir bilimsel disiplin haline gelen adalet psikolojisinin çağdaş verilerinden hareketle incelenmesini amaç edinir.
HKUK491
Kamu İhale Hukuku
Dersin Tanımı
Avrupa Birliği Kamu İhale Hukuku Kamu İhale Kanununun Kapsamı ?amu İhale Kanununun Kapsamı Kamu İhale Kanunun Temel İlkeleri Kamu İhale Kanununa Göre İdarelerce Uyulması Gereken Kurallar ?amu İhale Süreci Türk Bütçe Süreci ele alınmaktdır.
HKUK492
KKTC AVUKATLIK H.
Dersin Tanımı
Bu derste KKTC'de avukatlık mesleği, temel özellikleri,bir avukatın mahkemeye karşı görevleri, meslek sırları, avukatların müvekkilleriyle ve meslektaşlarıyla olan münasebetleri, davacı ve davalı tarafların avukat tutma varakası,ücret tespit edilmesinde dikkate alınması gerek hususlar,KKTC Avukatlar Yasası anlatılmaktadır.
  
HKUK493
Uygulamada Adi Şirket Joint-Venture Konsorsiyum
Dersin Tanımı
1- Ticari faaliyetlerin yürütülmesi ve/veya bir yatırımın gerçekleştirilmesinde yararlanılabilecek hukuki yapılar 2- Ticaret şirketleri ile adi şirketlerin temel özellikleri, düzenlendikleri yerler ve tercih edilme nedenleri 3- Joint-Venture ve Konsorsiyum şeklinde kurulan ortaklıkların Türk Hukuku açısından hukuki niteliği 4- Türk Borçlar Kanunu?nun 620-645. maddelerinde düzenlenen adi şirket sözleşmesi hükümlerinin incelenmesi 5- Joint-Venture ve Konsorsiyum şeklinde kurulan ortaklıkların doğuşu ve tercih edilme nedenleri 6- Joint-Venture şeklinde kurulan ortaklıkların tanımı ve temel özellikleri 7- Türk Hukukunda Joint-Venture ortaklıklarının türü olarak İş Ortaklıkları ve Ortak Girişimler 8- Türk Borçlar Kanunu?nun 620-645. maddelerinde düzenlenen adi şirket sözleşmesi hükümlerinin Joint-Venture şeklinde kurulan ortaklıklara uygulanması 9- Konsorsiyum şeklinde kurulan ortaklıklarının tanımı ve temel özellikleri 10- Türk Borçlar Kanunu?nun 620-645. maddelerinde düzenlenen adi şirket sözleşmesi hükümlerinin Konsorsiyum şeklinde kurulan ortaklıklara uygulanması 11- Joint-Venture ve Konsorsiyum şeklinde kurulan ortaklıklar arasındaki benzerlikler ve farklar 12- Joint-Venture ve Konsorsiyum şeklinde kurulan ortaklıklar ile ilgili yargı kararlarının değerlendirilmesi konuları ele alınmaktadır.
HKUK494
Hava Taşıma Hukuku
Dersin Tanımı
Hava taşıma hukuku, taşıma hukukunun önemli bölümlerinden birini oluşturur. Hava gemisi kavramı, hava gemisi sicili, mülkiyet ve rehin bahislerinin incelenmesinden sonra, işleten kavramı ve işletenin sorumluluğu açıklanmaktadır. Hava Taşıma Hukukunun en önemli konuları arasında hava taşıma sözleşmeleri yer almaktadır. Hava taşıma sözleşmesi tanımı, tarafları, alt ayrımları ve bu alanda düzenlenen belgeler ve hava taşıyıcısının sorumluluğu ulusal hukuk ve uluslararası sözleşmeler kapsamında incelenmektedir.
HKUK497
Adli Tıp
Dersin Tanımı
Adli Tıp dersinde şu konular incelenmektedir: Belirli suçların ve suçluların ortaya çıkarılmasında ve delillerin tespitinde kullanılan tıbbi bilgiler (kimliğin tespiti; ölüm; otopsi; yaralar; lekeler; ırza geçme, rapor).​

 DAÜ Hukuk Fakültesi bünyesinde, hukuku ve sosyo-kültürel ve teknolojik gelişmeleri bir arada öğrenebilecekleri güncel konulara ilişkin seçmeli dersler sunmaktayız. Hukuk uygulamasını da deneyimleyecekleri klinik dersler ile KKTC Hukukuna özgü dersleri de içeren seçmeli dersler listesi aşağıda sunulmuştur. 

 

DERSİN KODU VE ADI


DERSİN TANIMI

DERSİ VEREN Ö​ĞRETİM ÜYESİ

 

HKUK 345 CEZA HUKUKU ÖZEL HÜKÜMLER KLİNİĞİ

 

 

Ceza Hukuku Özel Hükümler Klinikleri dersinde, her dönem belirlenecek olan Türk Ceza Kanunundaki suç tipleri detaylı bir şekilde incelenecek ve bu bağlamda durum tespiti yapılarak mahkeme kararlarının tartışılması sağlanacaktır. Öğrenci merkezli yürütülecek olan sunumlarda öğrencilerin hak temelli bir hukuk nosyonunun geliştirilmesi ve Kanunda yer alan hükümlerin mahkeme kararlarına yansımaları ele alınacaktır.Doç. Dr. Pervin Aksoy İpekçioğlu
HKUK 205 ÇOCUK HUKUKUÇocuk hukuku, on sekiz yaşından küçüklerle ilgili hukuk kurallarından, ayrıca bu kuralların uygulama ve öğretisinden oluşur. Çocuk hukukunun başlıca konusu çocuk hakları ve bu hakların korunmasıdır. Çocuk hakları sadece milli hukuka dayanmaz, esasları milletlerarası hukuka dayanır. Bu nedenle çocukların korunmasına yönelik milletlerarası toplumda yapılan çalışmaların tarihsel gelişimi önem arz etmektedir. Bu bağlamda Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi ve Çocuk Haklarının Kullanılmasın İlişkin Avrupa Sözleşmesi derste ele alınıp incelenecektir. Daha sonra ise, milli hukukta çocuk ve çocuk haklarına ilişkin düzenlemeler ve genel ilkeler konusunda bilgi verilecektir. Türk Medeni Kanunu'nda çocukların hukuki durumu ve hakları konuları üzerinde durulacaktır. Bu kapsamda hukukta çocuk kavramı, çocuğun kişiliği, soy bağı, evlat edinilmesi, velayet ve velayet hakkının kapsamı, çocuğa takdir edilecek nafakalar ve çocuğun malları konuları hakkında bilgiler verilecektir. Ayrıca kamu hukukunda çocuğun hakları, çocuğun temel hakları ve temel hakları kullanma ehliyeti, çocuğun kültürel hakları ve çocuğun istismar ve ihmalden korunma hakkı konularında bilgiler verilecektir.Ör. Gör. Ulvi Nail Gün

HKUK223 HUKUK VE EDEBİYAT

 

Dersin içeriği ve kapsamına hukuk- edebiyat ilişkisi bakımından edebiyatta hukuk sınırı konulurken, hukuk içerisinde de ceza hukuku bakımından bir sınır koyulmuştur. Bu çerçevede derste çalışılacak başlıklar ceza hukukunun temel teorisinde yer alan konular arasından seçilerek edebiyat eserleri ile ilgisi değerlendirilmeye çalışılacaktır. Örneğin, ceza hukukunun temel ilgisi olan suç kavramı, ceza sorumluluğu, ceza yargılaması konularının edebiyat eserlerindeki görünümü ve bunların tartışılması hedeflenmektedir. Bunların yanında, ceza hukuku politika ilişkisi gibi daha disiplinler arası temalar da dersin konusunu oluşturabilir. Konular değerlendirilirken, edebiyat eserleri ile ilgili olarak da çeşitli sınırlamalar yapılacaktır. Şöyle ki, seçilen konu ile ilgili bütün eserlerin tüketilmesi imkânsız olduğundan, seçilen eserlerin yazar, ülke ve zaman bakımından belli sınırlamalara tabi tutulması da düşünülmektedir.Yrd. Doç. Dr. Nurcan Gündüz

HKUK430 TOPLUMSAL CİNSİYET HUKUK KLİNİĞİ I

 

Toplumsal cinsiyet sorunu üzerinden eşitlik ve insan hakları temelli tartışmalara öğrencilerin katılımının sağlanması, bu konulara ilişkin farkındalık ve duyarlılık kazanmaları ve bunlar için de eleştirel bakış açısı oluşturmalarını teşvik etmek amaçlanmaktadır. Klinik eğitiminin başlıca amacı insan hakları problemlerini görerek, öğrencilerin dertlenerek ilgilenmelerini sağlamaktır. Dertlenerek ilgilenmek yolunda temel önerme, dokunmadan veya başka bir ifadeyle işin içinde olmadan dertlenerek ilgilenmenin mümkün olmayacağıdır. Bu anlamda Hukuk Kliniği, öğrencilerin karşılarında duran ve çoğu zaman farkında olmadıkları adaletsizlikleri görmelerini ve ona dokunarak, hak temelli çözümler geliştirebilmelerini sağlamayı amaçlamaktadır.Yrd. Doç. Dr. Nazime Beysan

HKUK432 TOPLUMSAL CİNSİYET HUKUK KLİNİĞİ II

 

Toplumsal cinsiyet; toplum tarafından inşa edilmektedir. Toplumsal cinsiyet kavramı, toplumları düzenleyen en temel ilkelerden biridir. Toplumsal cinsiyet, bir kültür veya toplumun kadın ve erkeğe yüklediği sorumluluklar ve hakları tanımlamaktadır.  Hukuk, toplumsal cinsiyete dayalı ilişkilerin kurulmasını, sürdürülmesi, yeniden üretilmesi ve değiştirilmesi üzerinde etkilidir. Dolayısıyla hukukun bu işlevleri nasıl yerine getirdiği meselesini gerek hukuk normları gerekse hukukun uygulanması boyutuyla ele alıp analiz etmek hukukçular için çok önemlidir. Toplumsal cinsiyet meselesi ile ilgili temel kavramlar toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılık, toplumsal cinsiyet kalıp yargıları, ataerkillik, toplumsal cinsiyete dayalı şiddet, toplumsal cinsiyet eşitliği\eşitsizliğidir. Söz konusu meseleleri insan hakları perspektifinden ele almak suretiyle öğrenciler toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki yerel, küresel ve uluslararası ölçekteki durumu inceleyebileceklerdir.Yrd. Doç. Dr. Nazime Beysan

HKUK 317 SPOR HUKUKU

 

Spor Hukuku dersinde öncelikli olarak, Sporun amacı, Spor ile Hukuk arasındaki ilişki, Spor Hukukunun tarihçesi, Spor Hukukunun diğer hukuk dallarıyla ilişkisi, Spor Hukuku'nun niteliği ve Spor Hukukunun kaynaklarına değinilmektedir. Çalışma hakkı olarak spor ve profesyonellik konuları üzerinde durulduktan sonra spor örgütlenmesi derinlemesine ele alınmaktadır. Sporun uluslararası (IOC, IPC, WADA, FİFA vb ) ve ulusal yapılanması, Türk spor teşkilatının yönetimi, Federasyonlar, Özerk Federasyonlar ve hukuki yapılarına ilişkin bilgiler verilmektedir. Kulüplerin nasıl kurulabileceği anlatılmaktadır. Sporda doping hakkında bilgi verilmektedir. Profesyonel sporcu sözleşmesi kapsamında kulüplerin ve sporcuların hak ve yükümlülüklerinin neler olduğu anlatılmaktadır. Son olarak spor süjeleri arasında ortaya çıkabilecek mali ve idari uyuşmazlıkların çözümünün nasıl olacağı ele alınmaktadır.Ör. Gör. Ulvi Nail Gün

HKUK453 AVRUPA BİRLİĞİ CEZA HUKUKU

 

Avrupa Birliği'nin üretim faktörlerinin üye devletler arasında serbestçe dolaştığı bir İç Pazar yaratma hedefinin bir parçası olarak, üye devletler arasındaki sınır kontrollerinin kaldırılması gerekmiştir. Sınır kontrollerinin kaldırılması ile birlikte hem kişilerin serbest dolaşımını sağlayacak hem de üye devletlerin güvenlik endişelerini ortadan kaldıracak bir sistem kurmak konusunda Avrupa Birliği'ne yetkiler devredilmiştir. Birliğin Ceza Hukuku alanındaki yetkileri de bu kapsamdadır. Birliğin ceza hukuku alanındaki yetkileri hem maddi ceza hukuku hem de usul hukuku alanlarını kapsamaktadır.

Bu dersin amacı, AB Ceza hukukunun anayasal temellerini ve ilkelerini ortaya koymak, Birlik içerisinde işlenen suçların soruşturulması, kanıtların toplanması, zanlıların, tutuklanması, itham edilmesi ve yargılanması için gerekli olan üye devletler arasındaki iş birliğini sağlayacak olan kuralları ve kurumları açıklamaktır. Derste, özellikle hukukun üstünlüğü ve karşılıklı güven ilkelerine, yargı kararlarının karşılıklı tanınması, Nebis In Idem ilkesine, EUROJUST, EPPO (Avrupa Savcılık Ofisi), EUROPOL gibi AB kuruluşları, Avrupa Tutuklama Müzekkeresi, ve maddi ceza hukuku ile usul hukukuna ilişkin bazı temel AB mevzuatı üzerinde durulacaktır.

Ceza yargılamasının ayrılmaz bir parçası olan insan haklarının korunmasına da değinilecektir. Bu çerçevede, suç kurbanlarının, zanlıların ve soruşturulan kişilerin temel haklarının AB hukuku içerisinde nasıl korunduğu açıklanmaya çalışılacaktır.

Yrd. Doç. Dr. Ulaş Gündüzler

HKUK333 KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI HUKUKU

 

Bu dersin temel amacı, kişisel verilerin korunmasına yönelik hukuki yaklaşımlar hakkında genel bilgi vermektir. Böylelikle farklı disiplinlerden bu ders alan öğrencilerin kendi disiplin alanlarında kişisel verilerin korunmasına dikkatleri çekilerek bu hakkın korunması konusunda bilinçlendirilmeleri hedeflenmektedir. Günümüz dijital/bilişim çağında önemli bir güç hatta yeni çağın petrolü olarak ifade edilen “kişisel veri", bir insan hakkı olarak korunmalıdır. Bu dersin odak kavramı, dijital hak ve özgürlüklerin yapı taşı olan kişisel veridir. Günümüz demokrasilerinin zorunlu unsuru, temel hak ve özgürlüklerin hukukla güvence altına alınmasıdır. Dijitalleşmenin geldiği nokta, dijital hak ve özgürlüklerin kaynağı olarak kişisel verinin hukukla korunmasını zorunlu kıldığı gibi ulusal ve uluslararası kuralların da bu dijital gelişime ayak uydurmasını gerektirir. Kişisel veri, bireyin "mahremiyetinin" yapı taşıdır. Bunun korunması için kişisel verilerin alınması, kaydedilmesi, depolanması, kısaca işlenmesine ilişkin tüm faaliyetler, verilerin güvenli tutulması bireyin "korunması" adına hukuken güvence altına alınmalıdır. Dijital alanın hukukileşmesi bağlamında yapı taşı olan kişisel veri ve bunların işlenmesi olduğundan bu verilerin korunması hakkı, işlenmesi şartları, güvenliği gibi temel konular dersin çerçevesini oluşturur. Bu bağlamda kişisel verilerin korunması konusundaki hukuksal çerçevenin sunulması, uluslararası anlamda kişisel verinin korunması adına geçerli olan normlar ve uygulamalar hakkında bilgi sunulması amaçlanmaktadır. Bu derste kişisel veriler hukuken tanımlanacak, kişisel verilerin işlenmesi faaliyetinin neleri kapsadığı ortaya konulacaktır. Belirli bir hukuk sisteminin öğretilmesinden ziyade hukuki çerçeve hakkında genel bilgiler verilecek, bu bağlamda gerek ulusal (Türkiye ve KKTC hukuku) gerekse uluslararası standartlar (Avrupa Birliği ve Avrupa Konsey hukuku) genel bir perspektifte aktarılacaktır. Bu derste “kişisel veri" kavramı bağlamında “Dijital" ve “hukuk"un kesiştiği güncel ele alınabilecektir. Bu bağlamda özünde kişisel veri de olan yapay zekâ, metaevren, sanal paylaşılan alanlar gibi kavramlara ilişkin gelişmelerle sosyal medya üzerinden değişen toplumsal sanal yaşam alanlarının hukukileşmesi, dijital alanda hakların güvence altına alınması, teknoloji ve bilgiye evrensel erişim hakkının yanı sıra unutulma hakkı, indekslenmeme hakkı gibi güncel dijital hak ve özgürlükler alanında da bir perspektif kazandırılması amaçlanmaktadır.Doç. Dr. Demet Çelik Ulusoy

HKUK247 TOPLUMSAL CİNSİYET VE HUKUK

 

Toplumsal cinsiyet ve hukuk dersi kapsamında toplumsal cinsiyet ile hukuk düzeni arasındaki ilişkinin irdelenmesi amaçlanmaktadır. Bu bağlamda öncelikli olarak toplumsal cinsiyet, cinsiyet ayrımcılığı, cinsiyetçi kalıp yargılar, ataerkillik, toplumsal cinsiyete dayalı şiddet, toplumsal cinsiyet eşitsizliği\eşitliği kavramları arasındaki ilişki incelenmektedir. Toplumsal cinsiyete dayalı ilişkilerin kurulmasında, sürdürülmesinde, yeniden üretilmesinde ve değiştirilmesinde hukukun oldukça etkili ve belirleyici bir rolü vardır. Hukukun bu işlevi nasıl yerine getirdiği meselesi de bu ders kapsamında gerek hukuk normları gerekse de hukukun uygulanması boyutuyla ele alınmaktadır.Yrd. Doç. Dr. Nazime Beysan

HKUK314 ULUSLARARASI CEZA HUKUKU

 

Derste tarihsel süreçte günümüze kadar ad hoc ve sürekli uluslararası ceza mahkemelerinin yapısı ve işleyişi incelenecektir. Bu mahkemelerin görev alanlarına giren suçlar açıklanacak ve özellikle Roma Statüsü ile kurulan Uluslararası Ceza Mahkemesi üzerinde durulacaktır.Yrd. Doç. Dr. Nurcan Gündüz

HKUK241 KKTC ANAYASA YARGISI

 

 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) Anayasa Yargısı dersinde, anayasa yargısı ve anayasal denetim sisteminin KKTC'de uygulanışı, Anayasa Mahkemesi olarak görev yapan Yüksek Mahkemenin Kuruluşu, İşleyişi, Görevleri ve anayasal denetimdeki konumu hakkında bilgileri irdelenecektir. Genel olarak anayasa yargısı incelendikten sonra, KKTC'de ve Kıbrıs'ta anayasa yargısının ortaya çıkışı ile anayasalardaki (1960 Kıbrıs Cumhuriyeti, 1974 Kıbrıs Türk Federe Devleti ve 1985 KKTC Anayasası) ilgili hükümler ele alınacaktır. KKTC'de anayasal denetimin türleri, denetimde hangi yolların kullanıldığı ve denetimin şekli konusunda bilgiler verilecektir. Bu denetim yollarının karşılaştırmalı verilerle ele alınması konunun ve kavramların daha iyi anlaşılmasını sağlayacaktır. Bunun yanı sıra, KKTC Anayasa Mahkemesi olarak da görev yapan Yüksek Mahkeme kararlarına da değinilerek öğrencilerin kavramsal bilgilerin uygulama anlamında nasıl değerlendirildiği konusunda fikir sahibi olmaları desteklenecektir. Kıbrıs Hukuk Sistemini, Anayasa Hukuku bağlamında ele alınmasına olanak bulacağımız dersimizde, KKTC Anayasasının ilgili maddelerine değinilecek aynı zamanda denetimin kapsamı ve denetimin türleri bakımından Türk Anayasal denetim sisteminden farklılıkları da karşılaştırılmak suretiyle ortaya konulmuş olacaktır.Doç. Dr. Demet Çelik Ulusoy

HKUK328 MÜLTECİ HUKUKU

 

Ders temelinde mülteci statüsü, dünya mültecilerinin durumu, iltica hakkı, uluslararası düzenlemeler, Avrupa, Türkiye ve Kıbrıs'taki uygulamalar konusunda bilgilere ve tartışmalara yer verilecektir.Yrd. Doç. Dr. Seda Orbay

HKUK331 BİLİŞİM ÖZEL HUKUKU

 

Bilişim Özel Hukuku, bilgisayar ve internet ortamında kurulan hukuki ilişkilerin ve özellikle sözleşmelerin unsurlarını, özelliklerini, taraflarını, tarafların hak ve yükümlülüklerini inceleyen hukuk dalıdır. Ders kapsamında internet ortamında kurulan isimsiz sözleşmeler, akıllı sözleşmeler, yazılım/donanım satın alma ve geliştirme sözleşmeleri, lisans sözleşmeleri, e-ticaret ve bankacılık sözleşmeleri, bulut bilişim sözleşmeleri üzerinde durulacaktır. Ders kapsamında ayrıca yapay zekanın hukuki işlem ehliyeti, yapay zekanın hukuki sorumluluğu, sosyal medya platformları ve özellikle metaverse (evrenötesi) platformunda kurulan ve meta insanların (metahuman-avatar) taraf olduğu hukuki işlemler, dijjital platformlar üzerinden gerçekleştirilen arsa satım sözleşmeleri, dijital mirasçılık, blok zincir sistemlerinde (blockchain) kurulan hukuki ilişkilerin özellikleri ve hukuki sorumluluk, elektronik ortamda yaratılan eserler üzerinde telif hakkının korunması, kişisel verilerin kişilik hakları kapsamında korunması konuları da işlenecektir. Dersin amacı bilişim sistemlerinde meydana gelen hukuki uyuşmazlıkları çözmenin yollarını ortaya koymak, mevcut hukuki düzenlemelerin takip edemediği ve yetersiz kaldığı noktalarda ise yeni çözüm önerileri yaratılmasına katkıda bulunmaktır.Ör. Gör. Dr. Eda Karasaç

HKUK338 İLETİŞİM HUKUKU

 

Öğrencilerin kitle iletişim hakkında farkındalık sağlamaları ve bu alanın hukukuna egemen olmaları hedeflenir. Bu hedef doğrultusunda, ifade özgürlüğünü ve sınırlarını, basın rejimini, radyo ve televizyon rejimini, video ve sinema rejimini, internet rejimini öğrenmeleri amaçlanır.Yrd. Doç. Dr. Can Azer

HKUK355 ULUSLARARASI SİYASİ KURULUŞLAR

 

Uluslararası siyasi kuruluşlar dersi, uluslararası siyasi kuruluşların, teorik, hukuki ve siyasi esaslarını incelemeyi amaçlar. Bu derste özellikle hükümetlerarası siyasi kuruluşların tanımı yapılarak, sınıflandırılması, tarihi gelişimleri ve yapıları, hukuk kişilikleri incelenmekte, ayrıca uluslararası sisteme etkileri ve bu sistem içindeki işlevleri tartışılmaktadır. Bu kapsam dahilinde uluslararası örgütlerin karar alma mekanizmaları, üyelik, organlar, hukuki kişilik, yetkiler ve fesih konularına da değinilmektedir. Bu genel kısımdan sonra somut uluslararası örgüt örneği olarak Birleşmiş Milletler ve Avrupa Konseyi incelenmekte ve uluslararası düzeyde faaliyet gösteren iki mahkeme örneği olarak da Uluslararası Adalet Divanı ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne yer verilmektedir.

 

Doç. Dr. Hacer Soykan Adaoğlu

HKUK376 ÖZGÜRLÜKLER HUKUKU

 

Özgürlükler hukukunun genel rejimine ilişkin kuramsal açıklamalar yapılarak hak ve özgürlükler konusuna giriş yapılmaktadır. Bu kuramsal açıklamaların anlaşılabilmesi için özgürlükler hukukuna ilişkin bazı kavramların anlatılması da önem taşımaktadır. Hak ve özgürlüklere ilişkin yapılan çeşitli tasnifler altında hak ve özgürlüklerin gruplandırılmasına ilişkin bilgi verilmektedir. Anayasa Hukuku 2 dersi kapsamında temel hak ve özgürlüklerin korunması rejiminde açıklanan bilgiler de esas alınarak, hak ve özgürlüklerin belli bir kategori ve sıra altında tasniflenerek incelenmesine geçilmektedir. Buna ek olarak ulusal ve uluslararası alanda güvence mekanizmaları hakkında genel bir bilgi verilmesi de dersin içeriği kapsamında yer almaktadır.Yrd. Doç. Dr. Bezar Eylem Ekinci / Doç. Dr. Demet Çelik Ulusoy

HKUK378 KRİMİNOLOJİ I

 

Derste suçlu ve suçluluk kavramları esas alınacaktır. Bu bağlamda genç suçluluğu ve yetişkin suçluluğunun yanında, suçun nedenleri ve suç türleri gibi konular da değerlendirilecektir. Ayrıca viktimoloji konusuna da değinilecektir.Yrd. Doç. Dr. Nurcan Gündüz

HKUK416 CEZA MUHAKEMESİ İDDİA PAZARLIĞI

 

İddia pazarlığı, tarafların mahkeme dışı görüşmeleri sonucu aralarında anlaşmaları ve bu anlaşmayı mahkeme onayına sunmaları şeklinde taraf muhakemesinde ortaya çıkan bir ceza muhakemesi usulüdür.Doç. Dr. Pervin Aksoy İpekçioğlu

HKUK451 ULUSLARARASI DENİZ HUKUKU

 

Bu derste genel olarak, deniz alanlarının hukuki rejimi, devletlerin yetkisi, deniz alanlarının kullanımı ve denizdeki gemilerin seyrüseferini düzenleyen kurallar ele alınacaktır. Bu amaçla deniz hukukunun tanımı, gelişimi, kaynakları ve kavramları incelenecek, uluslararası hukuk kişilerinin deniz alanları ve deniz yatağındaki hak ve yükümlülükleri belirlenecektir. Karasuları, bitişik bölge, balıkçılık bölgesi, münhasır ekonomik bölge, kıta sahanlığı, derin deniz yatağı ve açık deniz alanlarına ilişkin uluslararası hukuk düzenlemeleri ele alınacaktır.Doç. Dr. Hacer Soykan Adaoğlu

HKUK 429 MÜLTECİ HAKLARI HUKUK KLİNİĞİ DERSİ

 

Günümüz dünyasının temel sorunlarından biri de “zorunlu göç" deneyimleridir. Bu sorunsal, bizim sıkça dillendirdiğimiz “umuda yolculuk" ya da daha gerçekçi ifade ile “ölüm yolculuklarının uluslararası hukukta anlamlandırılmış şeklidir. Her yıl Türkiye ve Kıbrıs kıyılarında binlerce kaçak göçmen yakalanıp kaçtıkları yere yani “ülkelerine" geri gönderilmektedir. Bunlar yaşamda kalabildikleri için şanslı olanlardır aslmda. Bir de bunun daha karanlık yüzünü oluşturan “ölüm yolculukları" vardır. Her biri farklı etnik kökene ve dine sahip olan, farklı siyasi aidiyetlerin bütünlediği bireylerdir.

Hepsinin de akında yaşadıkları yerleri ve toplundan bir an önce terk etmek vardır. İşte bu kaçaklar, belli tanımlamalar altında uluslararası platformda “mülteci" olarak anlamlandınlmaktadır. Günümüzde mültecilerle ilgili uluslararası, bölgesel ve ulusal düzenlemelerin insan hakları hukuku alanının dışında ayrı bir alan olarak ele alınması konusunda ortak bir mutabakat vardır. Ancak mültecilerin de “insan" olduğu ve her insanın doğuştan hak ve özgürlüklere sahip olduğu gerçeği karşısında bunu kabul etmek mümkün değildir. Bu bağlamda ulusal ve uluslararası düzenlemelere rağmen, iltica hakkı insan hakları rejiminin bir parçası olarak düşünülmelidir. Bu gerçek, bizi mülteci sorunları altında insan haklan fikriyle bağlı hukuki çıkarım ve sorgulamalarla buluşturmaktadır.

 

Yrd. Doç. Dr. Seda Orbay

HKUK 448 İNSAN HAKLAN HUKUK KLİNİĞİ DERSİ

 

İnsan günlük yaşamında insan hakları ile iç içe, birlikte yaşamaktadır. Özgür biçimde düşündüğünü söyleyebilmek, istediği yere gidebilmek, yerleşebilmek, diğer bireylerle ve devlet makamlarıyla olan ilişkilerinde insanca ve hakça muamele görebilmek, insanın günlük yaşamında farkına varmadan ve değerini bilmeden kullandığı ve yararlandığı haklardan sadece birer örnektir. Son zamanların popüler bir sorunsalı olan ve bu doğrultuda hukuk eğitiminde önemli bir yer işgal eden İnsan Hakları Hukuku, yoğunluklu olarak “hak", “özgürlük", “eşitlik" olguları temelinde sorgulamalar yürüterek, insanın onurlu bir yaşam için sahip olması gerektiği kabul edilen hakların çerçevesini oluşturmaya çalışmaktadır. Bu çaba esasen iki temel soru çerçevesinde gelişmektedir: Bir hakka sahip olmak ne demektir? Ve “insan" olmak nasıl hakların temeli olmaktadır? Bu soruların yanıtlanması, hakkaniyete dayalı adalet anlayışı bağlamında yeni tartışma alanları aralamaktadır. Tüm bunların irdelenmesi, İnsan Hakları Hukukunun inceleme alanına dahil birçok sorunsalın da açığa çıkarılmasını gerektirmektedir.

 

Yrd. Doç. Dr. Seda Orbay

HKUK 465 BİYO TIP ETİĞİ VE HUKUK

 

İçinde yaşadığımız yüzyılın biyo-teknoloji yüzyılı olduğu vurgusu yapılmaktadır. Öyle ki biyo-teknoloji alanında günümüzde yaşanan ve yakın gelecekte de yaşanması ^muhtemel olan gelişmelerin insan hayatına, sağlığına ve toplumuna etkisi görmezden gelinemeyecek bir aşamaya gelmiştir. Söz konusu etki, içeriğinde birçok hukuki ve etik sorunu barındırmaktadır. Diğer bir ifadeyle, hukuk ile etiğin kesişim noktasında duran birçok sınır problemi ortaya çıkarmaktadır. Hukukun bahsi geçen gelişmelere seyirci kalması düşünülemez. Bu alanlarda yapılacak hukuki düzenlemelerin ise, etik bir bakış açısını veya temellendirmeleri içermesi ise kaçınılmazdır. Bu ders kapsamında amaçlanan, yeni biyo-tıp teknolojilerinin yol açtığı etik ve hukuki sorunların tespit edilip tartışılmasıdır. Bu bağlamda ele alınacak konular olarak, kürtaj, ötenazi, embriyo üzerinde deney, klonlama, genetik testler, organ nakli, tıbbi kaynakların dağıtımındaki adalet modellemeleri başlıkları zikredilebilir.Yrd. Doç. Dr. Nazime Beysan
HKUK 207 ÇAĞDAŞ HÜKÜMET SİSTEMLERİBu derste öğrenciye, Anayasa Hukukunun kapsamında hükümet sistemleri- siyasal rejimler hakkında bilgiler verilecektir. Çağdaş Hükümet sistemleri kuvvetler ayrılığı teorisinden hareketle ele alınacak olup, hükümet sistemi konusuna kuvvetler ayrılığı ve kuvvetler birliği teorileri ile bu teorilerle ifade edilen hükümet sistemlerinin irdelenmesi biçiminde ele alınacaktır. Bu çerçevede kuvvetler birliğinin yasama ve yürütmede birleştiği modeller üzerinde durulacaktır. Kuvvetler ayrılığına dayanan hükümet sistemlerinin özellikleri incelenerek, son olarak Türkiye'de 2017 yılında gerçekleştirilen anayasa değişiklikleri ile ortaya çıkan hükümet sisteminin analizi yapılacaktır.

 

Doç. Dr. Demet Çelik Ulusoy

HKUK 463 KIBRIS YURTTAŞLIK HUKUKU

 

Bu derste KKTC Yurttaşlık Hukuku'nun tarihi gelişim süreci, anayasal ilkeleri ve KKTC Yurttaşlık Yasası'ndan hareketle yurttaşlığın kazanılması ve kaybı konulan irdelenmektedir.

Bu bağlamda, KKTC yurttaşlığının yasa yolu ile kazanım şekilleri olan doğum, evlat edinilme ve evlenme yoluyla kazanılması ve yetkili makam kararıyla kazanım halleri olan genel olarak ve istisnai olarak yurttaşlığa alınma İncelenmektedir. KKTC yurttaşlığının kaybı ise dersin bir diğer konusunu oluşturmaktadır. Bu başlık altında ise çıkma, yurttaşlığa alınmanın iptali, kaybettirme ve çıkarılma konulan işlenmektedir.

Öğ. Gör. Ulvi Nail Gün
HKUK 475 AYRIMCILIK YASAĞI HUKUK KLİNİĞİHukuk kuralları, adil olmalı ye insan haklarına dayanmalıdır. Adil olmalı ve insan haklarına dayanmalıdır. Adil olması için ayırım yapılmamalıdır. Bu bakımdan günümüzde birçok anayasa ve uluslararası sözleşmelerde ayrımcılık, açık biçimde yasak olarak düzenlenmektedir. Ayrımcılık hukukta çok farklı biçimlerde karşımıza çıkabilir. Örneğin cinsiyet, din, dil, renk, ırk ya da etnik köken gibi. Bu yönüyle ayrımcılık yasağı eşitlik ilkesiyle doğrudan bağlantılıdır. Ayrımcılık yasağıyla, eşitlik ilkesi güvence altına alınır ve tamamlanır. Bu derste öğrencilere öncelikle ayrımcılık yasağının kapsamına ilişkin temel bilgilerin verilmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca hukuk metinlerinde neden özel olarak bu tür bir yasaklamaya ihtiyaç duyulduğu ve uygulamada nasıl gerçekleştirileceği de ele alınacaktır. Ayrımcılığın ortaya çıkardığı sorunları hem kanunların oluşturulması hem de uygulanması aşamasında gerebilmek önemlidir. Dersin klinik şeklinde yapılması sayesinde öğrenciler, bir yandan ayrımcılıkla ilgili hukuki düzenlemeler konusunda bilgi edinirken diğer yandan eleştirel ve etik hukukçu olma bilinci kazanacaklardır.Yrd. Doç. Dr. Bezar Eylem Ekinci



DAÜ Web Siteleri